ניהול עסק הוא משימה מורכבת ומאתגרת. כל בעל ובעלת עסק נדרשים לקבל מדי יום החלטות רבות. בנוסף, יש להם אחריות לגבי כל מי שנמצא בעסק בכל נקודת זמן. עובדים, לקוחות, ספקים ועוד. האחריות מחייבת התקנת מערכות גילוי וכיבוי אש ובפרט גלאי עשן. בעמוד זה תמצאו מידע לגבי גלאי העשן שיעזור לכם להתנהל באופן מיטבי בנושא שהחשיבות שלו עצומה.
מערכות גילוי וכיבוי אש – חובה רגולטורית וגם חובה אנושית בסיסית
בחלק גדול מהמקרים, תקנות רישוי עסקים מחייבות התקנת אמצעי גילוי וכיבוי אש. הגוף המופקד על קביעת הקריטריונים ועל יצירת מפרטים ספציפיים הוא רשות הכבאות וההצלה. גוף זה אחראי לכל סוגי העסקים בהתאם לאופי הפעילות ולגודל. חשוב להדגיש כי גם ללא הרגולציה הרלוונטית, האחריות של בעלי העסקים לשלום עובדיהם ולקוחותיהם מחייבת התקנת אמצעים מתקדמים. באופן שיספק את המענה המיטבי לסכנות החמורות של שריפה.
הסוגים השונים של גלאי עשן
המרכיב הבסיסי של מערכות גילוי וכיבוי אש הוא גלאי עשן. כולנו מכירים את הכלל 'אין עשן בלי אש', ובהתאם, נוכחות עשן היא אינדיקציה ברורה לקיומה של שריפה. לצורך לפעול באופן מידי כדי למנוע נזקים חמורים לנפש ולרכוש.
כדאי לדעת שכיום קיימים סוגים רבים של גלאי עשן. העיקריים שבהם הם:
- גלאי פוטואלקטרי – גלאים שנחשבים לאמינים מאוד מפני ששיעור התראות השווא שלהם אפסי. זיהוי העשן מבוסס על העובדה שחלקיקי העשן מעוותים את קרני האור. במקרה כזה, ייסגר מעגל חשמלי וההתרעה תופעל.
- גלאי יוניזציה – גלאי עשן שמצטיינים בזיהוי חלקיקים קטנים (חלקיקים אופייניים לשריפות בוערות מהירות). חשוב לקחת בחשבון שגם אדים עלולים להפעיל גלאי יוניזציה. לכן הם פחות מומלצים לאזור המטבחון במשרד, למשל, או במפעלים שבהם הפעילות השגרתית מייצרת אדים. זיהוי העשן בגלאי ז, מבוסס על מדידת כמות חלקיקי העשן בחלל.
- גלאי יניקה – שני הסוגים הנ"ל של גלאי העשן מבוססים על העובדה שעשן מטבעו עולה כלפי מעלה. גלאי יניקה מספק מענה למקומות שבהם נדרשת יניקה אקטיבית של האוויר כדי לזהות מיד נוכחות של עשן. בפרט מותקנים גלאי יניקה בחדרי שנאים. בחדרים נקיים במפעלים וברצפות צפות.
- אפשרויות נוספות – גלאי קרן (שמופעל כאשר קרן הלייזר שהוא משגר נחסמת עקב עשן). גלאי טמפרטורה (שמזהים זינוק מהיר בטמפרטורה בחלל) וגלאי אור (שמכווננים לזהות את תדרי האור האופייניים ללהבות).
פריסה מדויקת של מערכת גילוי וכיבוי אש
לאחר שנבחר הסוג המתאים ביותר של גלאי עשן. ישנם גם מקרים שבהם ההמלצה תהיה על שילוב שני סוגים או יותר (ולמעשה יש גם גלאים המשלבים שני מנגנונים). השלב הבא בדרך לפתרון מיטבי הוא תכנון הפריסה באמצעות תוכנית בטיחות אש. המטרה הראשונה היא מקסימום בטיחות. כלומר, כיסוי כל שטחי העסק כך שלא תהיה שום נקודה מתה. המטרה השנייה היא יחס עלות תועלת אופטימלי על-מנת למנוע הוצאות מיותרות. המפתח להשגת שתי המטרות גם יחד הוא ניסיון.
לנו בחברת Done Safe יש ניסיון של יותר מ-30 שנים בתחום, ובהתאם, יש לנו את היכולת להבטיח וגם לקיים התקנה נכונה של מערכות גילוי אש.